Generaties samenbrengen
OostWest ziet de vergrijzing als een kans om jong en oud dichter bij elkaar te brengen. We willen jongeren betrekken bij het ondersteunen van ouderen, zodat senioren langer thuis kunnen blijven wonen. Zo delen we kennis, versterken we de onderlinge banden en helpen we eenzaamheid te bestrijden.
Voor de komende legislatuur is een sterk sociaal beleid met een lange termijnvisie essentieel. We moeten bijzondere aandacht besteden aan armoede, aangezien 8,9% van onze kinderen tussen 0 en 3 jaar opgroeit met het risico op armoede.
In 2024 is 22,61% van de inwoners van Malle ouder dan 65 jaar, bijna één op de vijf. Tegen 2030 zal dit aantal naar verwachting stijgen tot één op de drie. Ouderdom gaat vaak gepaard met eenzaamheid en toenemende zorgvragen. Daarom moet het beleid zich richten op thuiszorg.
Oost West wil deze groep de kans bieden om actief deel te blijven nemen aan het leven in Malle. Hoewel er veel verenigingen in Malle zijn, blijven ze vaak op afstand van elkaar. Oost West wil dit doorbreken door een buurthuis op te richten, waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten voor een drankje, een gesprek, of om de problemen te bespreken die met ouder worden gepaard gaan.
Dit buurthuis moet een plek zijn waar iedereen welkom is, ongeacht politieke of religieuze overtuigingen, neutraal en toegankelijk voor elke inwoner van Malle. Het zou een ontmoetingsplaats zijn voor jongerencentra en senioren om samen te komen en te verbinden.
Oost West staat voor samenbrengen, verbinden, verzorgen, organiseren en coördineren. Dit is waar Oost West voor staat: hart voor de gemeenschap!
Sport & Cultuur
Het plan voor de nieuwe sport- en cultuursite tussen Oost- en Westmalle richt zich op de ontwikkeling van een moderne, multifunctionele ontmoetingsplaats voor alle inwoners. Deze site zal niet alleen sportieve maar ook culturele functies vervullen en zal als centraal punt voor de gemeenschap dienen.
De site zal onder meer bestaan uit een grote sporthal met drie basketbal/volleybalvelden, een vaste turnzaal, een mattenzaal en een boogschietstand (eventueel ondergronds). Er komt voldoende plaats voor toeschouwers, aangevuld met leslokalen en een cafetaria. Buiten worden (kunstgras)velden aangelegd, evenals voorzieningen voor urban sports zoals een skatepark, 3x3 basketbalveld en een beachvolleybalterrein. Een verlichte looproute met powerhill en petanquebanen maken het geheel compleet.
De locatie achter Etap Lighting International is ideaal vanwege de centrale ligging, de ruimte voor toekomstige uitbreiding en de goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer, met de fiets, te voet en met de auto. Daarnaast kan er ook ruimte voorzien worden voor sportgerelateerde lokale ondernemers, zoals een kinesistenpraktijk, sportarts, personal trainer of fitness, om de site een compleet sport- en gezondheidsaanbod te geven.
Naast sport wil deze site ook een cultureel centrum voor de gemeenschap worden. Er komt een bibliotheek die beide kernen van Malle bedient en een polyvalente zaal.
Dit alles naar voorbeeld van De Meermin in Waasmunster, een sport- en vrijetijdscentrum dat kan worden gebruikt voor diverse activiteiten en evenementen.
Voor de realisatie van deze site zullen er planmatige aanpassingen nodig zijn, maar deze zijn ook nodig wanneer deze site op een andere locatie gerealiseerd zou worden. Deze noodzakelijke aanpassingen zorgen ervoor dat de daadwerkelijke bouw niet tijdens de komende legislatuur van start kan gaan.
De bouw van deze site zal duurzaam, innovatief en circulair zijn, zodat de gemeente Malle een voorbeeldfunctie zal vervullen op het gebied van milieu en innovatie. Dit verhoogt bovendien de kans op financiering via diverse subsidiemogelijkheden. Er wordt ook gekeken naar samenwerkingen met sportfederaties en lokale scholen, wat extra financiering en bredere ondersteuning voor het project kan opleveren.
Deze nieuwe sport- en cultuursite zal zo niet alleen voorzien in de groeiende behoeften van de bevolking, maar ook bijdragen aan een sterkere, gezondere en meer verbonden gemeenschap.
Fusie
Oost West is tegen een fusie voor Malle omdat we geloven dat de kracht van onze gemeente ligt in haar zelfstandigheid en de bestaande samenwerkingen die we reeds hebben opgebouwd.
Malle heeft al sterke samenwerkingen met omliggende gemeenten zoals Zoersel op het gebied van IT-infrastructuur. Beide gemeenten hebben hun IT-systemen geïntegreerd en fungeren als elkaars back-up in geval van calamiteiten1. Dit toont aan dat samenwerking mogelijk is zonder fusie. Verder bestaat ons huidig politiekorps al dankzij de samenwerking tussen de gemeenten Brecht, Schilde, en Zoersel binnen de politiezone Voorkempen. Deze samenwerking zorgt voor een effectieve politiezorg die naar onze mening nog verder uitgebreid kan worden zonder dat een fusie nodig is.
Een fusie kan tevens leiden tot het verlies van de unieke identiteit van Malle. Door zelfstandig te blijven, kunnen we beter inspelen op de specifieke behoeften en wensen van onze inwoners.
Dus in plaats van te fuseren, willen we de bestaande samenwerkingen verder uitbreiden en versterken. Als zelfstandige gemeente behouden we de flexibiliteit en autonomie om snel en adequaat te reageren op lokale uitdagingen en kansen. Dit is vaak moeilijker te realiseren binnen een gefuseerde, grotere gemeentelijke structuur.
OostWest staat voor het behouden en versterken van reeds bestaande samenwerkingen, terwijl we de zelfstandigheid van Malle behouden. We geloven dat dit de beste manier is om de belangen van onze inwoners te dienen en de kwaliteit van leven in onze gemeente te waarborgen.
De Wissel
Voor OostWest is het geplande hoppinpunt op de Turnhoutsebaan (tegenover het postkantoor) nog geen voldongen feit. Tot op vandaag is, voor zover bekend, nog geen aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend. OostWest is niet tegen de aanleg van een nieuw hoppinpunt, maar pleit voor een andere, beter geschikte locatie. De huidige locatie baart zorgen bij de omwonenden, onder wie de bewoners van de Onze-Lieve-Vrouwstraat, en bij de lokale handelaars. Door de aanleg zullen bestaande parkeerplaatsen verdwijnen, wat nefast is voor zowel de lokale handelaars als de bezoekers van het postkantoor. Voldoende parkeergelegenheid is juist noodzakelijk om een hoppinpunt functioneel te maken, en dat ontbreekt hier. Bovendien bevindt de locatie zich te dicht bij het al drukke kruispunt in het centrum van Oostmalle, wat de keuze nog minder geschikt maakt.
Het Kasteel van Westmalle
De aankoop van het kasteel van Westmalle, mede mogelijk gemaakt door de samenwerking met OostWest, is veel meer dan een simpele kostenpost. Het is een strategische investering in de toekomst van onze gemeente. Toch blijft er een belangrijke vraag die veel mensen in Malle zich stellen: Hoe gaan we de kosten van de aankoop en restauratie financieren, en welke impact heeft dit op onze gemeenschap?
OostWest is van oordeel dat het bestaande patrimonium van de gemeente efficiënter benut kan worden. Door de huidige eigendommen te optimaliseren, kan er budget vrijgemaakt worden, niet alleen voor de aankoop en restauratie van het kasteel, maar ook voor andere gemeentelijke projecten. Op deze manier kan de waarde van ons patrimonium gemaximaliseerd worden en kunnen de middelen die vrijkomen herverdeeld worden om verschillende prioriteiten binnen de gemeente te ondersteunen.
Daarnaast zijn er meerdere opties voor het werven van nieuwe fondsen, zowel op gemeentelijk, provinciaal als Europees niveau. Er zijn veel subsidies en programma's beschikbaar die zich richten op cultureel erfgoed, duurzaamheid en lokale ontwikkeling. Hierdoor hoeft deze investering niet ten koste te gaan van andere noodzakelijke projecten, zoals de ontwikkeling van sportinfrastructuur, jeugdlokalen en ontmoetingsruimten voor ouderen.
Bovendien zullen de kosten voor de aankoop en restauratie van het kasteel worden afgeschreven over een periode van 30 jaar of langer. Hierdoor blijft de jaarlijkse financiële impact beperkt tot maximaal 1% van het jaarlijkse gemeentebudget. Dit zorgt ervoor dat de belasting op de financiële middelen van de gemeente beheersbaar blijft en andere prioriteiten niet in de verdrukking komen.
OostWest is ervan overtuigd dat het kasteel zelfvoorzienend kan worden door middel van diverse commerciële uitbatingen, zoals evenementen, exposities en andere activiteiten. Daarnaast biedt het kasteel en het omliggende kasteeldomein volop mogelijkheden voor gemeenschapsdoeleinden. Zo kan het bijvoorbeeld dienen als locatie voor unieke stille studeerplekken, waar studenten in een inspirerende omgeving terechtkunnen om zich te concentreren. Ook andere gemeenschapsactiviteiten, zoals workshops, vergaderingen en culturele bijeenkomsten, kunnen er plaatsvinden. Deze initiatieven bieden niet alleen een bron van inkomsten, maar vergroten ook de aantrekkingskracht van onze gemeente, waardoor meer bezoekers en investeringen aangetrokken kunnen worden.
Conclusie: De aankoop van het kasteel van Westmalle kan een winstgevende en strategische beslissing zijn, mits goed beheerd. Het biedt kansen die verder reiken dan een eenvoudige financiële last en heeft het potentieel om de gehele gemeente te versterken en te verrijken. Het efficiënter benutten van het bestaande patrimonium en de mogelijkheden tot zelfvoorzienendheid maken dit project tot een duurzame investering in zowel cultureel erfgoed als de toekomst van Westmalle, met een positieve impuls voor de lokale economie en gemeenschapsontwikkeling.
Meer Veiligheid
Met (ANPR) camera’s
verbeteren we de mobiliteit en zorgen we voor een veilige, leefbare gemeenschap
waar mensen graag samenkomen.
Wegen die mensen dichter bij elkaar brengen. Goede infrastructuur is cruciaal voor de
verbinding tussen onze kernen. OostWest wil investeren in goed onderhouden voet- en
fietspaden en veilige wegen. Zo maken we het gemakkelijker voor iedereen om zich
veilig te verplaatsen en elkaar te ontmoeten.
OostWest pleit voor een gecoördineerde aanpak die essentieel is voor het waarborgen
van de veiligheid en het veiligheidsgevoel in Malle voor zowel de inwoners als de bezoekers van Malle. Dit vereist een nauwe samenwerking en informatie-uitwisseling tussen de
politie, handelaars en omwonenden. Er moet niet alleen aandacht zijn voor de overlast
tijdens het uitgaansleven, maar ook voor de problemen die zich voordoen in delen van
het park De Renesse, de omgeving van De Notelaar en een aantal speelpleinen.
In het belang van de veiligheid en het welzijn van de inwoners en bezoekers van Malle, stelt OostWest voor om een charter op te stellen waarin alle betrokken partijen samenwerken aan het creëren van een veilig uitgaansklimaat. Dit charter legt de afspraken vast tussen de gemeente, de horeca en de politiediensten om gezamenlijk te werken aan de bevordering van veiligheid tijdens het uitgaansleven.
Het doel van dit charter is om de veiligheid voor bezoekers van horecagelegenheden te waarborgen en overlast te minimaliseren. Daarnaast bevordert het een nauwe samenwerking tussen de gemeente, horeca en politiediensten om een gecoördineerde aanpak te waarborgen. Een belangrijk onderdeel is de informatie-uitwisseling; er zal een systeem worden gecreëerd voor het delen van relevante informatie over incidenten, overlast en veiligheidsrisico's.
Om deze doelstellingen te realiseren, worden verschillende afspraken gemaakt. Er zullen periodieke overlegmomenten plaatsvinden tussen de gemeente, horecazaken en de politie om de huidige situatie te evalueren en eventuele aanpassingen in beleid of procedures door te voeren. De horeca zal deelnemen aan trainingen over verantwoord alcoholgebruik, conflictbeheersing en eerste hulp, met ondersteuning van de politiediensten.
Daarnaast zal de horeca passende beveiligingsmaatregelen treffen, zoals het inschakelen van beveiligers tijdens drukke uitgaansuren, terwijl politiediensten extra aanwezigheid zullen garanderen in en rondom horecagelegenheden. Een communicatieplan zal worden opgesteld om bezoekers te informeren over de regels en verwachtingen met betrekking tot gedrag in de horeca, onder andere via affiches en sociale media.
Verder zal er een gezamenlijk systeem worden opgezet voor het registreren van incidenten en overlast, zodat trends en terugkerende problemen beter in kaart kunnen worden gebracht. De inzet van overlastcamera's en dorpswachten wordt gestimuleerd om de sociale controle te versterken en onwenselijk gedrag te ontmoedigen.
Dit charter zal jaarlijks worden geëvalueerd om de effectiviteit te meten en waar nodig aanpassingen door te voeren. Alle partijen behouden zich het recht voor om aanvullingen en wijzigingen voor te stellen. Door deze gezamenlijke inspanningen, zoals voorgesteld door OostWest, wordt niet alleen de veiligheid vergroot, maar ook de leefbaarheid in Malle verbeterd.
Minder Vuiligheid
Ook het zwerfvuil in en rond onze mooie gemeente Malle is een jammerlijk feit.
We betreuren het ten zeerste dat we wekelijks moeten constateren hoe onze gemeente, ondanks de inspanningen om de omgeving rond de kledingcontainers en de glas- en vuilbakken schoon te houden, binnen enkele dagen weer te maken krijgt met een grote hoeveelheid zwerfvuil. Het voelt als “dweilen met de kraan open”.
Enkele concrete voorbeelden: het pleintje naast de Onze-Lieve-Vrouwstraat aan de Turnhoutsebaan en aan het Provinciaal Vormingscenter in Oostmalle, aan de parking van het gemeentehuis en de Sint Pauluskerk in Westmalle.
Streamen
Met live streaming brengen we de gemeenteraad buiten de gemeenteraadszaal. Zo kunnen alle inwoners de gemeenteraadszitting live volgen, zowel vanop de website van de gemeente als via sociale media en tegelijk leggen we zo een archief aan waarin de opnames achteraf bekeken kunnen worden.
Deze opnames zijn steeds raadpleegbaar op datum, op agendapunt en op spreker.
Vrije trouwlocatie
We laten onze Malse koppels hun favoriete locatie voor hun burgerlijke plechtigheid zelf kiezen, op een locatie die voor hen betekenisvol is.
Het gemeenthuis, het oude gemeentehuis van Oostmalle, het kasteel van Westmalle, het kasteel van Oostmalle, de pastorie, het park, ...
Door het aanbieden van verschillende trouwlocaties, kunnen onze koppels hun huwelijksdag op een unieke en gepersonaliseerde manier vieren.
Evaluatie van volbrachte projecten
We voeren systematische evaluaties van voltooide projecten in om de financiële aspecten, zoals kosten, baten, investeringen en opbrengsten, in kaart te brengen. We analyseren de effectiviteit en efficiëntie van de uitgaven en investeringen in voorgaande projecten om lessen te trekken voor toekomstige besluitvorming en budgetallocatie.
Sponsor je eigen zitbank
Inwoners, bedrijven of verenigingen kunnen hun eigen zitbanken sponsoren. In Duitsland, Oostenrijk en Engeland is het sponsoren van zitbanken ingeburgerd. Vaak gebeurt het om de naam van een overleden dierbare te vereeuwigen.
Toogoodtogo
Onze lokale winkeliers en horecagelegenheden willen we aanmoedigen om deel te nemen aan het platform Too Good To Go, waar overtollig voedsel tegen gereduceerde prijzen wordt aangeboden om voedselverspilling tegen te gaan.
Gratis fruit op scholen
Gezond eten geeft kinderen genoeg energie en belangrijke voedingsstoffen om goed te groeien en zich te ontwikkelen. De school is de perfecte plek om over voedsel en gezond en duurzaam eten te leren.
Vrachtwagen-sluizen
We willen prioriteit geven aan de ontwikkeling en implementatie van vrachtwagensluizen om zwaar verkeer te weren uit de dorpskernen, met name Oostmalle, dat wordt getroffen door verkeer dat de file op de ring van Antwerpen wil vermijden. We willen slimme verkeersregelingen creëren om doorgaand vrachtverkeer te ontmoedigen en de leefbaarheid van de dorpskernen te verbeteren.
Betaalbaar Wonen
Betaalbare huisvesting is voor OostWest een topprioriteit. De stijgende woningprijzen maken het steeds moeilijker voor jonge gezinnen, ouderen en starters om zich in Malle te vestigen. Het huidige beleid, dat vaak bouwvergunningen binnen de dorpskern weigert, heeft gezorgd voor een schaarste aan woningen, met als gevolg stijgende prijzen. OostWest wil hier verandering in brengen door te zorgen voor een betere balans tussen vraag en aanbod. Met een gericht beleid kunnen we woningen betaalbaar houden en ervoor zorgen dat Malle een plek blijft waar iedereen kan wonen, ongeacht zijn of haar levensfase.
Samen kunnen we werken aan een Malle dat haar landelijke karakter behoudt, duurzaam groeit en waar betaalbaar wonen voor iedereen bereikbaar is. OostWest wil samen met de inwoners nadenken over een toekomst die ruimte, groen en wooncomfort biedt voor iedereen.
Duurzame verdichting
Waar uitbreiding in buitengebieden ongewenst is, ziet OostWest binnen de dorpskernen juist mogelijkheden voor duurzame verdichting. Door slim gebruik te maken van beschikbare ruimte binnen de bestaande infrastructuur, kunnen we op een verantwoorde manier appartementen en andere woningen realiseren die voldoen aan de behoeften van de inwoners. Hierbij willen we ook actief zorgen voor de creatie van extra groene zones, zodat nieuwe bebouwing niet leidt tot een benauwend of overvol gevoel, maar juist ruimte creëert waar mensen prettig kunnen samenkomen en ontspannen. Met een goede balans tussen bouw en natuur, en door altijd te denken aan een ruimtelijk en open gevoel, kunnen we de leefbaarheid van Malle versterken.
